Artykuły tematyczne

Kwas linolowy na odchudzanie

Kwas linolowy Inaczej ( CLA)  to nienasycony kwas tłuszczowy typu omega-6.  Powstaje w wyniku trzech różnych procesów. Należy do najlepiej przebadanych związków bioaktywnych i wykazuje liczne działania prozdrowotne: przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, redukujące tkankę tłuszczową, poprawiające działanie układu odpornościowego i zwiększające wrażliwość insulinową.

Kwas linolowy

CLA jest jedynym kwasem tłuszczowym naturalnie występującym w przyrodzie, posiadającym konfiguracje trans.  Spotykamy go również w organizmie człowieka a mianowicie w mleku matki, chociaż  tym wypadku nie jest jasne, czy pochodzi ze spożywanych przez nią produktów, czy wytwarzany jest przez jej organizm.

 Kwas linolowy CLA  – ogólna analiza

Jak prosto wytłumaczyć czym jest kwas CLA ?? To kwas pochodzenia zwierzęcego,  który należy dostarczać organizmowi, gdyż nie jest on w nim samodzielnie wytwarzany. Powstaje na skutek utwardzania olejów roślinnych.  Kwas linolowy CLA to wartościowy związek dla organizmu, którego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 3 g. Unikać go powinny osoby borykające się z problemami krzepliwości krwi, gdyż kwas linolowy dodatkowo ją rozrzedza.

Zródłami CLA są:

  – mleko krowie pełnotłuste,

  -przetwory mleczne (sery dojrzewające, jogurt naturalny, twaróg, masło),

  -mięso przeżuwaczy wołowina, baranina, konina, cielęcina, sarnina

  – pestki słonecznika,

  -siemię lniane,

  -oleje roślinne (słonecznikowy, lniany),

  – niektóre grzyby (pieczarki, pieczarki dwuzarodnikowe),

  – suplementy diety.

Zastosowanie kwasu linolowego w codziennej diecie

Podnosi ogólną odporność, w profilaktyce i zwalczaniu nowotworów, chorób krążenia, cukrzycy, otyłości, osteoporozy, a nawet w leczeniu trądziku. Kwas linolowy zwiększa też odpowiedź immunologiczną organizmu poprzez stymulację produkcji limfocytów. Wiemy, że kwas ten powoduje hamowanie rozwoju komórek nowotworowych oraz spowalnia też proces powstawania przerzutów.

Sportowcy cenią kwas linolowy jako składnik odżywek i suplementów. CLA wspomaga aktywność fizyczną poprzez pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej i zapobieganie ponownemu jej formowaniu. Zadziwiający jest fakt, że CLA działa również do pewnego stopnia na organizm znajdujący się w spoczynku. Ponadto sprzyja przyrostowi masy mięśniowej. Co za tym idzie, sprzężony kwas linolowy jest pożyteczny w walce z otyłością i stosowany w preparatach odchudzających.

Główne aspekty odchudzania

Wszystkie osoby borykające się z nadmiernymi kilogramami powinny rozpocząć jego suplementację, ponieważ  kwas linolowy jest sprzymierzeńcem odchudzania.  Występuje on najczęściej w formie kapsułek.

  • usprawnia metabolizm, tym samym prowadząc do spadku masy ciała,
  • ma umiejętność normowania przemiany tłuszczów w organizmie,
  • pobudza spalanie,
  • redukuje umiejętność magazynowania się trójglicerydów w tkance tłuszczowe.

Ogólne badania specjalistów dowodzą skuteczność CLA w  zwiększaniu się masy mięśniowej w organizmie. Przyczyniło się to do dużej popularności tego związku na rynku odżywek dla sportowców.

Polub i udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress