Artykuły tematyczne, ODCHUDZANIE

Spirulina na odchudzanie

„Spirulina” Na początku do głowy nie przychodzi co to jest. W tym artykule dowiesz się  o odchudzających i zdrowotnych właściwościach rośliny oraz o tym, jak ją stosować. Spirulina to algi   morskie z grupy sinic  najbardziej pełnowartościowe z tego gatunku. W jej składzie znajdziemy białko, witaminy z grupy B, E, beta-karoten, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagające odchudzanie oraz całą masę witamin. Dodatkowo w jej składzie  znajdziemy barwnik nazywany fitocyjaniną, która w towarzystwie chlorofilu działa przeciwzapalnie i oczyszczająco.

spirulina na odchudzanie

Od kilku lat obserwuje się wśród konsumentów coraz większe zainteresowanie prozdrowotną do, której na pewno zaliczamy algi morskie. Również i w tym przypadku spotykamy się z zaczątkami nowego trendu. Kojarzona z suplementami diety spirulina, to ciemno zielony proszek przygotowany na bazie cyjanobakterii stosowany od dawna w Azji, a w ostatnim okresie w Europie i Ameryce.

Ogólne działanie Spiruliny

Wyróżnia się bogactwem substancji odżywczych. Charakteryzuje się ona bardzo wysokim stężeniem cennego kwasu gamma-linolenowego, zawartością najbardziej wartościowego białka, które jest prawie trzykrotnie większe niż w porcji mięsa. Ma w sobie przyswajalne żelazo i aminokwasy o bardzo wysokim stopniu skoncentrowania. Spirulina minimalizuje ryzyko zakrzepów wewnątrz naczyń krwionośnych, a także działa antyzapalnie, co wzmaga pracę układu immunologicznego. Spirulina zawiera znaczne ilości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, opóźniających starzenie się komórek, co pozytywnie wpływa na wygląd paznokci, skóry oraz budowy włosa. Doskonale wspomaga również proces odchudzania.

Odchudzanie z Algami

W coraz powszechniejszych dietach osoby odchudzające się szukają to nowych środków, które w łatwy sposób przyczyniłyby się do nasilenia efektów odchudzania. W spirulinie znajdziemy liczne pierwiastki takie jak żelazo, wapń, cynk, magnez i potas oraz fenyloalaninę – aminokwas, któremu przypisuje się właściwości zmniejszające uczucie głodu. Spadek masy ciała spowodowany może być również poprzez pozytywny wpływ na florę fizjologiczną jelita oraz regulację perystaltyki .

Regularne stosowanie spiruliny zmniejsza nadmierne łaknienie oraz pozytywnie wpływa na przemianę materii. Białko o wysokiej wartości powoduje uczucie sytości, a błonnik pokarmowy normalizuje proces trawienia pokarmu. Dbając o odpowiednią, zdrową dietę i równocześnie częsty ruch fizyczny możemy stosować spirulinę , co będzie na pewno pomocne w osiągnięciu zamierzonego celu.

 

Polub i udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress